INDAHNYA HIDUP

Hidup bertakwa bermula daripada lahirnya insan ke dunia.

13 June 2011

Peranan AKRAB

Salam sdr/sdri...


Dikesempatan ini saya ingin berkongsi bersama-sama menceritakan peranan AKRAB dalam membantu rakan-rakan sekerja. AKRAB yang membawa maksud AMANAH, KOMITMEN, RASIONAL, AKHLAK dan BESTARI merupakan ciri-ciri penting yang perlu ada pada seorang warga. Tanpa ciri-ciri tersebut organisasi tidak akan dapat melahirkan warga nya yang cemerlang.


Didalam sesebuah organisasi, memang ada terdapat warga nya yang kurang berkualiti, berfikiran negatif dan juga yang bermasalah. Bagaimana organisasi hendak menangani permasalah tersebut ? Aspek ganjaran, peneguran, denda dan hukuman boleh dilakasanakan, tetapi adakah ianya akan dapat membetulkan warga tersebut


Lantaran itu, AKRAB telah dikemaskini perlaksanaan nya, warga lebih selesa berbincang bersama rakan sekerja berbanding pegawai atasan mereka. Perasan dan emosi negatif, jika dipendamkan tanpa dapat disalurkan secara positif akan membuat pegawai mengalami kemurungan dan kecelaruan fikiran.


Di situ lah peranan AKRAB, peranan tersebut bukan boleh menyelesaikan masalah pegawai tersebut, tetapi sekurang nya pegawai tersebut telah mempunyai rakan sekerja untuk berkongsi masalahnya. Dengan perkongsiaan, sekurang-kurang dapat melegakan emosi pegawai tersebut, pegawai boleh celik akal, memikirkan penyelesaiaan masalah yang dihadapi.


AKRAB membimbing bukan menyelesaikan....salam..terima kasih

1 comment:

Anonymous said...

salam..
boleh saya tumpang tanya.
di mana saya boleh dapatkan skop kerja dan pengetahuan lain berkenaan penolong penguasa kastam w27?
saya perlukan bantuan kerana akan menduduki peperiksaan online tidak lama lagi.
terima kasih